Hoe bedenk je een goede slogan?

5 tips om een sterke baseline voor jouw bedrijf te vinden

Je bent net een eigen bedrijf begonnen, je wilt je branding een make-over geven, of je werd gevraagd om een creatieve duit in het zakje te doen voor de nieuwe website van je werkgever. In welke situatie je je ook bevindt, je wordt geacht binnen afzienbare tijd een creatieve en passende slogan op tafel te gooien. Beangstigend? Wel als je een heftig geval van writer’s block hebt en je creativiteitsknobbel spontaan verwelkt zodra je naar een leeg vel papier kijkt. Maar geen nood, met een beetje opstarthulp kom je er wel. En ben je juist wél goed in het verzinnen van een pakkende slagzin? Ook dan is het verstandig om je aan een aantal richtlijnen te houden. Wij zetten er vijf voor je op een rij!

 

1. Bepaal van tevoren je doel(groep)

Heb je ooit een hippe cocktailbar gezien met een kurkdroge leus als ‘Drankjes voor iedereen’, of een apotheek met als baseline ‘Zeg eens A’? Hopelijk niet, want dat zou niet getuigen van veel inzicht (en – als het enige indicatie mag zijn van de zaak – kunnen leiden tot een dik faillissement). Een ondernemer moet weten wie hij wil aanspreken en hoe hij dat het beste doet. Want wat zou het zonde zijn als je wel een mooi bedrijf hebt, maar het niet goed kunt aanbieden aan de klant! Bedenk daarom van tevoren wat het doel van je boodschap is, wie dat moet horen, en op welke manier je jezelf dan het beste presenteert. Wil je mensen tot actie aanzetten, charmeren, doen lachen, of juist doen nadenken? 

 

2. Denk aan creativiteit, identiteit en helderheid

En nu we het daar toch over hebben: als je zelf weleens met een kritisch oog naar slogans hebt gekeken, zul je gemerkt hebben dat smaak te betwisten valt. Ja, een slogan mag creatief, amusant, verrassend en zelfs ronduit hilarisch zijn – als dat past bij jouw bedrijf en de diensten die je levert. Maar hij mag tegelijkertijd niet verwarrend zijn. Dat je slogan helder, eenduidig en met kracht overkomt, is tenslotte even belangrijk. Probeer daarom de essentie van je bedrijf en je identiteit in die paar woorden te vatten, op zo’n manier dat de potentiële klant meteen ziet waar het bij jouw bedrijf écht om draait.  

3. Ken de taal waarin je je slogan schrijft

Laten we eerlijk zijn: een Engelse slogan kan soms fantastisch catchy klinken, en het is een taal die de meeste mensen inmiddels wel verstaan. Een Franse slogan kan meteen romantisch klinken. Zeker als je internationaal aan de slag wilt gaan, is het logisch dat je misschien niet voor het Nederlands kiest. Maar dan is er die beruchte valkuil: een fantastische slogan schrijven, maar ondertussen – zonder het zelf te zien – een grove taalflater slaan. Je eigen kennis van de taal is mogelijk niet zo up to scratch als je gehoopt had, en als je je creatieve bedenksel niet meer laat nakijken alvorens het met de wereld te delen, kan dit desastreuse gevolgen hebben. Conclusie: vraag altijd een taalkenner om advies, ook als het je iets kost. Hij of zij kan je helpen om eventuele fouten uit je slogan te halen, of kan meedenken over een alternatief dat nóg doeltreffender klinkt. 

4. Test of je boodschap aankomt

 Krijg je een fantastische ingeving en lijkt de resulterende slogan 100% in het plaatje van je bedrijf te passen? Dat is mooi! Belangrijk is echter wel, dat andere mensen het ook zo ervaren. Vanuit eigen oogpunt kun je soms helemaal overtuigd zijn van de effectiviteit van je idee, terwijl anderen het misschien niet zo zien. Toon je slogan daarom zo veel en zo vaak mogelijk aan de mensen om je heen en vraag naar hun mening. Bepaal daarbij ook of die mensen tot jouw doelgroep behoren of niet. Natuurlijk riskeer je dat je enige kritiek en veel verschillende standpunten moet verwerken, maar je kunt nu in elk geval een betere afweging maken. 

5. Bewijs dat het menens is

Ben je dan ten slotte op een perfecte slogan uitgekomen, dan heb je nog één test te ondergaan: die van je eigen authenticiteit. Als puntje bij paaltje komt, willen je klanten namelijk dat jij bent wie je zegt dat je bent. Maak je je slogan niet waar in de beroepspraktijk, dan kunnen er vervelende situaties ontstaan, zowel voor hen als voor jou. Zorg er dus voor dat je slogan of motto niet alleen grappig, creatief of uniek is, maar ook écht bij jou en je bedrijf past. Op die manier kan er een positieve mond-tot-mondreclame ontstaan die je reputatie uiteindelijk ver vooruit zal streven! 

Kom je er nog niet helemaal uit of twijfel je over de juiste aanpak? Bij Serenata zijn we dol op meedenken, zowel over slogans als over allerlei andere teksten. Samen komen we tot een mooie en passende oplossing die jouw bedrijf perfect in de spotlights zet. Neem contact met ons op!

Vorige
Vorige

5 tips voor goede webteksten

Volgende
Volgende

Hoe doorbreek je writer’s block?