5 tips voor goede webteksten

Wat zeggen je websiteteksten over jouw bedrijf?

Proficiat, het is je gelukt! Je hebt een bedrijf opgestart en hebt alles wat daarbij komt kijken met twee handen aangepakt. Ook je website, natuurlijk. Je verwacht dat iedereen die je bedrijfsnaam in Google intypt en je website aanklikt, een professioneel, modern en aantrekkelijk visitekaartje te zien krijgt – een platform dat de identiteit van jouw bedrijf uitstraalt. Maar is dat ook zo? 

Uit onderzoeksdata is gebleken dat websitebezoekers gemiddeld maximaal 15 tot 30 seconden op een website blijven als ze deze voor de eerste keer bezoeken; daarbij is er al binnen de eerste 10 seconden een oordeel geveld over de pagina en moet er in de daaropvolgende 20 seconden genoeg interessante content zijn om de aandacht van de bezoeker vast te houden. Zo niet, dan is het bye-bye bezoeker, en daarmee ook bye-bye potentiële klant. Wat maakt je site dan precies interessant en gastvrij genoeg? Die eerste indruk, het overleven van die eerste 10 seconden, is vaak afhankelijk van vormgeving én taalgebruik. 

Vandaag ligt het internet aan onze voeten en vice versa. Taal en tech, ze zijn overal. Als een klant op zoek is naar een bedrijf dat hem van dienst kan zijn, dan wil hij professionaliteit zien. Dat imago begint, eindigt, staat en valt met taal – iets waar veel bedrijven vaak overheen kijken en er vervolgens mee door de mand vallen. Is jouw website een chaotische kluwe van informatie? Dan staan er twintig andere leveranciers in de rij die de klant een overzichtelijker plaatje bieden. Staat je tekst vol fouten en storende leestekens? Een klant met enig perfectionisme klikt weg en zoekt verder, tot hij de concurrent vindt die wél de moeite nam om zijn teksten te laten nalezen. Hoe los je dit op? Wij bieden je vijf tips om je webteksten te optimaliseren en zo potentiële klanten dag na dag te overtuigen!

 

1. Ontwerp je website met een duidelijk doel voor ogen

Of je het nu zelf doet of het werk uitbesteed, denk voordat je je website aanmaakt goed na over het doel van je website en hoe je dat doel kunt bereiken. Dit vormt de absolute kern van het verhaal dat je straks gaat vertellen. 

Denk ook na over de lay-out en het overzicht dat klanten nodig hebben. Hoe groot wordt het menu, bijvoorbeeld? Hoeveel pagina’s en subpagina’s heeft je website nodig? En zijn er misschien onderwerpen die samengevoegd kunnen worden, zodat je alvast één subpagina minder hoeft te maken?   

Ook loopt de informatie op je website volgens een bepaalde flow. Je homepagina is het algemene welkomstwoord, liefst zo visueel en aantrekkelijk mogelijk, en hoeft geen boekdelen aan woordelijke informatie te bevatten. De informatieve subpagina’s die volgen in het menu, dat zijn juist de plekken waar je je producten of diensten wat meer kunt uitstallen. Vergeet niet om ook een contactpagina te maken én om je pagina’s met elkaar te linken voor extra gebruiksgemak voor de bezoeker. 

2. Creëer een (huis)stijl en blijf die aanhouden 

Je merk en verhaal moeten blijven hangen. En wanneer slaat iets het beste aan? Als het herkenbaar is! Dit kun je bereiken door je ontwerp, je logo en de stijl van je website op elkaar af te stemmen. Vervolgens trek je dit door naar alle andere communicatie die je naar buiten brengt: je visitekaartjes, e-mails, relatiegeschenken, etc. 

Ook in je taalgebruik blijf je best dezelfde stijl aanhouden. Spreek je met jouw webteksten de klant altijd aan met ‘je’? Blijf dit dan doen, en schakel niet plotseling over op ‘u’. 

3. Less is more – lever alleen de nodige informatie

Het is verleidelijk om te proberen je klant te overtuigen met allerlei aspecten van jouw service. Tenslotte is het erg moeilijk om jouw bedrijf in enkele woorden samen te vatten, toch? Helaas hebben lange teksten meestal het tegenovergestelde effect: de klant heeft een korte aandachtsspanne en wil binnen enkele minuten weten wat jij aanbiedt en waarom je daar de beste in bent. De grootste fout die wij regelmatig zien terugkomen, is dat een bedrijf zijn website erg vaag houdt en nergens vermeldt wat voor dienst het nu écht levert. Kortom: keep it clean & less is more!

Denk allereerst goed na over wat de kern van jouw boodschap is. Maak bijvoorbeeld een mindmap om tot die essentie te komen en gebruik alleen de termen en omschrijvingen die je absoluut niet mag missen. Bedenk vervolgens ook hoe jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrent. Wat maakt het karakter van jouw onderneming uniek? Een goede leidraad hierin is het kiezen van een aantal -ste’s: je bent bijvoorbeeld de deskundigste, de goedkoopste en de vindingrijkste. Grijp die onderscheidende punten vast en laat ze doorschijnen in jouw beleid en omgang met de klant. Het is je beste vorm van reclame!

4. Een tekst is nooit in één keer goed

Geloof ons maar op ons woord! Een tekst is nooit in één keer goed. Of je nu een natuurlijk begaafde schrijver bent of niet, je webteksten kun je niet serieus genoeg nemen. Er komt een moment waarop je denkt: nu zit het goed – ik zie geen fouten in mijn tekst en er staat wat er moet staan. Maar dat is een gevaarlijke gedachte. 

Een tekst in je eentje schrijven kan zorgen voor een eenzijdig verhaal. Jij denkt dat al je informatie nu goed aangeboden wordt, maar vindt een ander dat ook? Een second opinion is dus geen overbodige luxe. En daag jezelf uit: schrijf je teksten eens opnieuw, maar nu vanuit een andere invalshoek. Welke van de twee versies vind je nu beter? Zo krijg je al snel een gevoel voor de stijl en het perspectief dat je wilt gebruiken. Bonus: deze manier van werken helpt je om tot de essentie van je boodschap te komen. Daardoor zul je ook verbaal, ten overstaan van klanten, een steeds duidelijkere omschrijving kunnen geven van wat jouw bedrijf precies voor hen kan betekenen.

 

5. Doe altijd een finale check

En dat brengt ons bij dit punt: voordat je je teksten online plaatst, lees je ze best nog eens door. Om fouten en eventuele misinformatie te voorkomen, laat je de tekst beter zelfs een paar dagen liggen en kom je er daarna weer op terug. We durven er bijna op te wedden: je gaat dingen zien die absoluut aangepast moeten worden. Kijk naar inhoud, taalgebruik, spelling en leestekens. Maar kijk bovenal ook naar het algehele verhaal. Is de tekst beknopt genoeg? Zou een klant iets missen? Staat er iets in deze tekst dat voor verwarring kan zorgen? Laat je werk het liefst nog eens nalezen door iemand die jouw bedrijf kent en begrijpt wat de kernboodschap hoort te zijn. 

Schakel je liever een professional in om jouw webteksten tiptop in orde te maken? Bij Serenata doen we niet anders! Wij staan voor je klaar om je teksten vorm te geven en ze te reviseren, herschrijven of optimaliseren.

Vorige
Vorige

“Hey, ChatGPT… kun je dit gedicht vertalen?”

Volgende
Volgende

Hoe bedenk je een goede slogan?